Mitä kosteusvoide tekee iholla ja miksi tarvitsemme sitä?

11.5.2020

Kuiva iho tuntuu yleensä karhealta, hilseilee ja saattaa tuntua kireältä ainakin kasvoissa. Lisäksi kuiva iho saattaa kutista. Ihomme pintakerros, eli marraskesi säilyttää ihomme kosteutta. Marraskeden solujen välissä on rasvoja ja muita ainesosia. Soluissa olevat aminohapot ja suolat auttavat
soluja säilyttämään kosteutensa. Ja koska aminohapot ja suolat ovat vesiliukoisia, peseytyvät ne helposti pois, ja ihon solut menettävät helposti luonnollisen kosteuden pysyvyyden. Silloin solut kuivuvat ja kuollut ihosolu hilseilee pois. Siksi on tärkeää ylläpitää ihon kosteutta kosteusvoiteilla.

(Kuva lainattu netsitä)

Miten kosteusvoide toimii?

Kun iholle lisätään kosteusvoidetta, sen sisältämä
neste täyttää kuivien ihohiutaleiden ja ihon välisen ilmaraon. Auttaakseen säilyttämään kosteuden ihossa kosteusvoiteet sisältävät humektanteiksi (kosteuttajat) kutsuttuja aineita, jotka pystyvät vetämään puoleensa vettä ja auttavat säilyttämään sitä ihossa. Yksi vanhimmista ja parhaista esimerkeistä on glyseriini, jota toisinaan kutsutaan glyseroliksi. Se on ollut perushumektantti monien vuosikymmenien ajan. Hyaluronihappo on myös hyvä kosteuden sitoja. Samalla se silottaa juonteita ja saa ihon tuntumaan kimmoisalta ja pehmeältä.
Etenkin ihon kuorinnan jälkeen on hyvin tärkeää kosteuttaa iho kunnolla kosteusvoiteella, jotta iho pääsee normaalisoimaan kosteustasapainonsa.

Kannattaa katsoa että kosteusvoide sisältää jotain kosteuttajaa (humektanttia eli kosteuttavaa ainetta). Tässä muutama kosteuttava ainesosa:

Hyaluronihappo: Hyaluronihappo on ihon soluista luonnostaan löytyvä aine, jonka tuotanto vähenee iän myötä, jolloin iho menettää kimmoisuuttaan. Kasvovoiteissa tämä kosteuttaja onkin ylitse muiden: yksi gramma hyaluronihappoa pystyy sitomaan itseensä jopa seitsemän litraa vettä! Se tekee hetkessä kuivasta ihosta täyteläisemmän ja sileämmän.

Glyseroli: Glyserolilla on hyvät kosteutta sitovat ja pehmentävät ominaisuudet. Ihoon levittyessään se muodostaa kosteutta sitovan kerroksen. Ihon pinnan oikea kosteuspitoisuus on tärkeää toimivalle, kimmoisalle ja hyvinvoivalle iholle. Glyseroli on turvallinen ja tarkasti testattu ainesosa, minkä vuoksi sitä käytetään laajasti eri tuotteissa. Se on ainesosa, jota esiintyy luonnostaan elimistössä.

Urea: Kosmetiikassa urea ei suinkaan tarkoita virtsaa vaan karbamidia, teollisesti valmistettua ja luonnostaan ihossa esiintyvää ainetta. Kosteuttavan ja ihoa hellästi kuorivan ominaisuutensa vuoksi sitä käytetään erityisesti vartalo- ja jalkavoiteissa.

Skvaleeni: Skvaleeni on öljy, jota löytyy luonnostaan ihosta, ja jonka määrä vähenee ikääntyessä. Sitä saadaan myös mm. oliiveista ja käytetään ihonhoidossa sen kosteuttavan, pehmentävän ja ihon kanssa yhteensopivan luonteen takia.

Hunaja: Hunajaa käytetään ihonhoidossa hyvin monipuolisesti voiteista naamioihin, kuorintoihin ja tehohoitoihin. Se on antibakteerinen, antiseptinen ja ehkäisee sienitulehduksia. Hunaja onkin tehokas raaka-aine tulehtuneen aknen hoidossa. Lisäksi hunaja sisältää entsyymiä, joka tuottaa vetyperoksidia, millä on esimerkiksi arpia hoitavia sekä ihoa vaalentavia ja kirkastavia vaikutuksia. Hunaja on myös humektantti, joten se kosteuttaa ihoa ja sopii erittäin hyvin kuivan ja herkän ihon tuotteisiin

 Sorbitoli: Sorbitolia käytetään kosmetiikassa kosteuttajana ja sakeuttajana voiteissa

 Betaiini: on ihon kosteutta sitova ja elastisuutta parantava luonnollinen ainesosa. Iholle levitettynä betaiini rauhoittaa ihoärsytystä, parantaa ihon kosteustasapainoa ja silottaa ihoa. Betaiini on myös antioksidantti, eli se tasapainottaa esimerkiksi ilmansaasteiden, lisäaineiden tai stressin myötä kehoomme tulevien vapaiden radikaalien aiheuttamia haitallisia reaktioita kehossa vahvistaen ihon puolustusjärjestelmää

Sodium pca: Natriumpyrrolidonikarboksyylihappo. Luontaisesti ihossa esiintyvä aminohappojohdannainen, jolla on kosteutta sitovia ominaisuuksia. Kosteuttaa ihoa sitomalla vettä sen pintaan.

Aloe-vera: Aloe vera on kaktuslaji, jota on käytetty lääketieteellisissä tarkoituksissa jo 6000 vuoden ajan. Muinaiset egyptiläiset kutsuivat sitä nimellä ”kuolemattomuuden kasvi”. Aloe vera on yksi luonnon hienoimmista ja tehokkaimmista kosteuttajista, joka sisältää tulehduksia ja ihovaurioita parantavia kasvihormoneja, sekä lukuisia antioksidantteja, kuten C- ja A-vitamiineja, jotka auttavat suojaamaan ja uudistamaan ihoa. Aloe veralla on antiseptinen vaikutus ja se rahoittaa tehokkaasti vaurioitunutta tai esimerkiksi palanutta ihoa.

Tällähetkellä käytän kasvoihini LV:n 24h kasvovoidetta. Se on hajusteeton, väriaineeton, vegaaninen ja on testattu yhteistyössö Allergia-, Iho- ja Astmaliiton kanssa. Inciä kun selailen, niin löydän sieltä ainakin glyserolin, joka toimii kosteuttajana. Levitän voidetta aina kasvojen pesun jälkeen aamuin ja illoin.


Vartalo voiteena minulla on nyt käytössä kahta eri tuotetta. Toinen on Doven DermaSpa Summer Revived, joka on päivettävä vartalovoide. Siitäkin löysin glyserolin. Toisesta vartaloemulsiostani löysin myös vain glyserolia ja se on Avonin Vartaloemulsio. Tätä käytän huumaavana tuoksu takia.



Kun saan nämä tuotteet käytettyä loppuun, voisin etsiä itselleni uudet voiteet missä olisi ihan kunnolla kosteuttavia ainesosia. Ja katsoa huomaanko mitään eroa kosteuden suhteen.


Kommentit