Pesua, föönausta ja hyvää ergonomiaa.

Hiusten pesua, kuivausta ja hyvää ergonomiaa.

Toisena koulupäivänä tutustuimme kampaajan välineisiin ja pääsimme jo tositoimiin, eli pesemään harjoituspään hiukset ja kuivaamaan ne föönillä oikein.

Ennen pesua

Selvitetään asiakkaan hiukset selvitysharjalla harjaamalla latvasta tyveen hellästi.
Selvittämisen jälkeen pyydämme kohteliaasti asiakasta nousemaan tuolista ja seuraamaan minua pesupaikalle.

Hiusten pesu

Kun asiakas istuu tuolille, säädämme pesualtaan ja tuolin niin, että asiakkaalla on mukava maata pesun ajan tuolissa. Ennen kastelua katsotaan, että kaikki hiukset ovat myös niskasta altaassa ja että vesi on kädenlämpöistä. Ensin kastellaan tyvi ja sitten latva. Kastelun jälkeen hiukset puristetaan hellästi kuivaksi ja otamme asiakkaan hiuksien mukaan oikean shampoon. Shampoo levitetään ensin omiin käsiin ja sen jälkeen levitetään tasaisesti hiuksiin. Ei hangata hiuksia takkuun vaan "lypsätään" hiuksiin samansuuntaisesti latvaa kohti. Huuhdellaan huolella ja puristetaan kuivaksi. Hoitoaine levitetään samalla lailla kuin shampoo, mutta aloitetaan ensin latvan kärjestä, sillä latvan kärki on "janoisin". Muuten samalla tavalla lypsäen. Hoitoaineen annamme vaikuttaa 1-2 minuuttia, jolloin asiakkaalla on mahdollisuus nauttia pienestä päähieronnasta. Pään hieronnasta emme ole vielä käyneet opinnoissa. Hoitoaine huuhdellaan huolellisesti pois ja hiuksista puristetaan ylimääräinen vesi pois. Sitten otamme kaapista pyyhkeen, kiedomme sen hiuksiin ja pyydämme asiakasta seuraamaan minua takaisin kampaamo tuolille.

Kuivaaminen

Hiuksista poistetaan ylimääräinen vesi pyyhkeen avulla painamalla ja puristamalla hellästi. Ei hangata tai pörrötetä, muuten hius menee takkuun. Sen jälkeen otamme selvityskamman ja harjaamme hiukset samalla tavalla kuin ennen pesua. Eli latvoista kohti tyveä. Kun hiukset on selvitetty, voimme aloittaa föönaamisen. Otetaan föönistä tukeva ote käteen ja föönataan pään yläpuolelta niin, että hiukset eivät leiju minne sattuu. Heilutetaan fööniä edestakaisin, jotta hius ei vaurioidu ja kuumuus ei polta hiusta. vapaalla kädellä harotaan hiusta, jotta ilmavirta pääsee kunnolla hiuksien nopeuttaen kuivaamista. Kun hiukset ovat puolikuivat, ositetaan hiukset ristijakauksella. Ensin tehdään keskijakaus, sitten päälaelta tehdään jakaus korvan kärjen kohtaan, niin että saadaan hiukset neljään osaan, eli muodostetaan päähän ristikuvio. Laitetaan kolme osiota klipsuilla kiinni ja kuivataan pieni osio kerrallaan käyttäen pyöröharjaa tai lapioharjaa.

Ergonomia

- Selkäsuorassa, hartiat rentoina
- Hartioiden levynen haara-asento, lantio lepää molemmilla jaloilla tasapuolisesti
- Kyynärpäät aina lähellä kroppaa
- Istuma-asennossa pidetään selkä ja pää suorassa ja jalat ovat puoliksi seisoma ja puoliksi istumasennossa (noin 130 astetta)

Hyvä työasento kannattaa oppia heti alkuun, koska myöhemmin se voi rasittaa kehoa vakavasti. Kampaajan työ on paljon paikoillaan seisomista, jonka takia hyvää ergonomiaa kannattaa pitää yllä.

Kommentit