Mitä kosmetiikka on?

20.4.2020


TIETOA KOSMETIIKASTA

Mitä kosmetiikka on?

Kosmetiikkaa on ihonhoito-, kauneudenhoito- ja hiustenhoitoaineet. Lyhyesti sanottuna kosmetiikka tarkoittaa kauneudenhoitoon käytettäviä tuotteita. Kauneudenhoidolla tarkoitetaan taas kehon kokonaisvaltaista hoitoa ja ehostamista, jonka on tarkoitus kohentaa ja säilyttää henkilön kauneutta.

Erilaista kosmetiikkaa

Kosmetiikalla viitataan aina johonkin kauneuteen liittyvään tuotteeseen. Kosmetiikka tuotteita on lukuisia erilaisia, joten kaikista tärkeintä on se, että tuotteet sopivat ja vastaavat henkilön odotuksia.

Esim. Ihonhoidossa on tärkeää, että herkkä ihoiselle käytetään herkälle iholle sopivia tuotteita, kun taas kuivalle iholle kosteuttavia tuotteita.

Esim. Henkilö haluaa käyttää vain luonnon raakaaineista tehtyä kosmetiikkaa, jolloin hänelle suositellaan vegaanisia tuotteita, joissa on käytetty luonnon omia ainesosia.

Esim. Henkilöllä on tuoksu yliherkkyys, eli hajusteallergia. Hänelle suositellaan hajusteettomia tuotteita.
Esim. Henkilö kärsii kuivasta ja hilseilevästä hiuspohjasta, johon sopii käyttää kosteuttavaa shampoota (moisture)

Jos näet kaupassa jonkun todella suositun tuotteen ja näet muiden ihmisten ihanteellisia tuloksia minkä kyseinen tuote on saanut aikaan. Älä osta tuotetta vain siksi, että olet nähnyt mitä se saa aikaan muilla, vaan mieti ensin, tarvitseeko kehoni tuollaista tuotetta. Soveltuuko se minulle. Sillä kaikki tuotteet eivät välttämättä sovi kaikille. Tällä ajattelulla säästää rahaa ja turhan kosmetiikan lojumista kodin nurkissa ja laatikoissa.
Eli mieti aina mitä kosmetiikkaa kehoni tarvitsee eri osa-alueissa, ja mikä sopii juuri minulle henkilökohtaisesti.

Mitä eri kosmetiikka tuotteet sisältävät?

Monia varmasti kiinnostaa, mitä heidän käyttämänsä kosmetiikka pitää sisällään. Mitä aineita meikeissäni käytetään? Mistä saan tietää mitä mikäkin tuote sisältää?

Tuotteen pakkauksessa on ainesosaluettelo,  josta voidaan lukea, mitä kyseinen tuote sisältää. Lain mukaan jokaisessa kosmetiikka tuotteessa kuuluu olla ainesosaluettelo.

Ainesosaluettelo on tuotteen ulkopakkauksessa. Sen edellä on oltava sana "ingredients". Ainesosat ilmoitetaan kansainvälisillä kosmetiikan ainesosien INCI-nimillä, mikäli tällainen nimi on olemassa. Jos INCI-nimeä ei ole, ainesosat ilmoitetaan ainesosan erityisellä tunnisteella tai yleisellä nimellä.

Mistä tietää mitä ainetta tuotteessa on eniten?

Luettelossa ainesosat ovat painon mukaisessa suuruusjärjestyksessä. Ensimmäiseksi luettelossa ilmoitetaan siis aine, jota tuotteessa on eniten. Ainesosat, joiden pitoisuus on vähemmän kuin 1 %, voidaan luetella missä tahansa järjestyksessä niiden ainesosien jälkeen, joiden pitoisuus on enemmän kuin yksi prosentti.

Ainesosa lista lukee eri kielellä. Miten saan tietää ne selkokielellä?

INCI-nimet ovat enimmäkseen aineiden kemiallisia tai englanninkielisiä nimiä. Poikkeuksena ovat mm. kasviperäiset ainesosat (uutteet, öljyt jne), jotka merkitään ainesosalistaan latinankielisellä nimellä. Myös vesi (Aqua) ja jotkin eläimistä tai luonnosta peräisin ainesosat olevat merkitään latinaksi.

Incihaku.fi on ilmainen kosmetiikan sanasto, missä voit helposti ja kätevästi tietää suomeksi mitä ainesosia kosmetiikka tuotteet sisältävät.

Miten?
1.  Mene osoitteeseen www.incihaku.fi
2.  Kirjoita oikeassa ylänurkassa olevaan hakukenttään ainesosan nimi ja paina enter.

3.  Sivustoon tulee pinkillä tekstillä tieto, mitä ainesosa tekee tuotteessa. Lisäksi sieltä voi myös lukea lisätietoa aineesta, mikäli siitä on kirjoitettu.


Netistä saamani tiedot eri kysymyksiini arveluttavat minua. Mistä voin saada varmaa ja tarkkaa tietoa?

Hiuksii ja hiuspohjaan saat apua kampaajalta/parturilta.

Meikki asioissa ja ehostuksessa sinua auttaa parhaiten kosmetiikkaneuvoja sekä meikkiartisti ja maskeeraaja.

Apua tuotteiden ostamisessa saat myös osto hetkellä kysymällä tuotteesta myyjältä. Myyjät osaavat tarvittaessa kertoa tuotteesta tarkemmin.

Lähteet






Kommentit