Luonnollinen- ja vegaaninenkosmetiikka

21.4.2020

LUONNONKOSMETIIKKA & VEGAANINENKOSMETIIKKA

Mitä on luonnonkosmetiikka?

Luonnonkosmetiikka on kosmetiikkaa, jossa käytetään mahdollisimman paljon luonnosta saatavia raaka-aineita, ilman kemikaaleja. Luonnonkosmetiikassa otetaan huomioon myös ympäristöystävällisyys ja esteettisyys. Myös kosmetiikka pakkaukset pyritään tehdä materiaalista mitä voi hävittää vaivattomasti.

Mistä tiedän onko kosmetiikka luonnonkosmetiikkaa?

Luonnonkosmetiikan tunnistat helposti luonnonkosmetiikan serfikaateista. Luonnonkosmetiikan serfikaatit valvovat, että tuote täyttää luonnonkosmetiikan kriteerit eli raaka-aineet, eettisyyden ja ympäristöystävällisyyden. Nämä serfikaatit ovat mm. Ecocert, Cosmos Organic, Soil Association, NaTrue ja BDIH.
Jos ostat serfikoidun tuotteen, voit olla täysin varma, että se on aitoa luonnonkosmetiikka.






Jotkut tuotteet voivat olla myös luonnonkosmetiikkaa, vaikka heillä ei serfikaattia olisikaan.
Pitää kuitenkin olla tarkkana, sillä monia tuotteita mainostetaan kuitenkin aitona luonnonkosmetiikkana vaikka ne eivät sitä ole. Suosittelen siis aina katsomaan tuoteselosteesta (INCI), kuinka paljon tuotteessa on luonnollisia ainesosia.

Mitä raaka-aineita luonnonkosmetiikassa käytetään?

Yleisimpiä raaka-aineita ovat luonnolliset kasviöljyt- ja vahat, kasviuutteet, eteeriset öljyt, jauhettuja superfoodeja, mineraaleja, savea, hunajaa, maitoa, mehiläisvahaa, lanoliinia.

Eroaako vegaaninenkosmetikka ja luonnonkosmetikkaa toisistaan?

Kyllä eroavat. Vegaaninenkosmetiikka tarkoittaa kosmetiikkaa, missä ei ole käytetty mitää eläinperäisiä tuotteita kuten esimerkiksi hunajaa, maitoa, lanoliinia (lampaanvillarasvaa)

Suurin osa vegaanikosmetiikasta on myös eläinkokeettomia eli heidän tuotteitaan ei ole testattu eläimiin. Jos tuotteen pakkauksessa on Leaping-Bunny- logo, niin tietää että tuotetta ei ole testattu eläimillä.

Mistä tiedän että tuote on vegaaninen?

Vegan-logosta tunnistat heti tuotteen koostumuksen olevan vegaaninen, mutta useiden tuotteiden koostumukset voivat silti olla vegaanisia, vaikka pakkauksissa ei ole käytetty logoja. Tuotteen ainesosalistasta ei voi päätellä suoraan, ovatko tuotteen raaka-aineet vegaanisia, sillä monia alunperin eläinperäisiä raaka-aineita voidaan nykypäivänä valmistaa labratoriossa myös synteettisesti.






Tässä pieni lista luonnon- ja vegaanisenkosmetiikan brändeistä:

Täysin vegaanisia brändejä: Maria Nila, 100% Pure, Aromatica, E Nature, Cover FX, EkoTools, OFRA Cosmetics, Weleda ja Whamisa

Luonnonkosmetiikka brändejä: Lavera, Sante, Mossa, Madara, Bybi, MuruMuru, Centifolia, Urtekram, Benecos, Boho, Supermood, Zuii, Ekopharma.

Kaikilla brändeillä ei välttämättä ole tuotteissaan serfikaattia tai Vegan-logoa, vaikka ovatkin täysin luonnollisista/vegaanisista raaka-aineista vailmistettuja. Sillä logon saaminen maksaa paljon, ja se nostaisi enemmän myös tuotteen hintaa.

Joten suosittelen katsomaan tarkasti tuotteen INCI-listaa ja varmistamaan vaikka myyjältä/ammattilaiselta tuotteesta, jos on epävarma.

Kommentit