Aurinkosuojat

5.5.2020

Auringosta saamme meille elin tärkeää D-vitamiinia ja valoisuus kohottaa myös mielialaamme. Mutta auringossa oleskelu ilman mitään suojaa on myös vaarallista.
Auringosta tuleva ultraviolettisäteily eli UV-säteily on sähkömagneettista säteilyä, joka on haitallista ihollemme. 

UVA-säteily on pidempiaaltoista säteilyä, joka tunkeutuu ihon syvempiin kerroksiin. UVA-säteet ruskettavat ja ovat suureksi osaksi vastuussa ihon ikääntymisen merkeistä, kuten ihon veltostumisesta ja rypyistä.

UVB-säteet tunkeutuvat vain ihon pintakerrokseen aiheuttaen siellä soluissa DNA-vaurioita. UVB-säteet aiheuttavat ihon punoituksen ja palamisen. Toisaalta ne tuottavat myös iholle D-vitamiinia. 

Kaikissa aurinkosuoja tuotteissa ei välttämättä ole suojaa UVA-säteilyä vastaan. Suosittelen siis valitsemaan tuotteen missä löytyy molemmat lyhenteet, eli UVB+UVA. Näin saa kokonaisvaltaisemman suojan iholleen. Pahimmassa tapauksessa runsas UV-säteilyn määrä ja ihon palaminen lisäävät riskiä sairastua melanoomaan, eli ihosyöpään.

SK eli suojakerroin (Englanniksi Sun Protection Factor eli SPF), kertoo kuinka paljon aurinkovoide suojaa ihoa UVB-säteilyltä. SK-asteikko mittaa, kuinka kauan säteillä kestää aiheuttaa punoitusta suojatulla iholla verrattuna suojaamattomaan.

Suojakertoimet voidaan jakaa näin:
Matala (6-10)
Keskiverto (15-25)
Korkea (30-50)
Erittäin korkea (50+)

Esim. SK 30 tarkoittaa, että auringossa voi oleskella palaamatta 30-kertaisen ajan verrattuna siihen aikaan, jonka kunkin oma iho kestää aurinkoa ilman suojaa.

Miten valitsen oikean suojan?

Oikean suojan valintaan vaikuttaa useampi tekijä. Millainen ihotyyppi? Geeniperimät? Missä ja milloin tuotetta käytetään ja minkälaisia aktiviteettejä on tiedossa. Tärkein näistä on kuitenkin oman ihotyypin tietämys.
Suomalaisten iho on yleensä hyvin vaalea, joten se myös palaa herkemmin kuin tummempi iho.


Miten aurinkosuojatuotteet toimivat?

Aurinkosuojat voidaan jakaa kahteen eri UV-suodattimeen: Kemiallisiin suodattimiin tai mineraali suodattimiin.

Kemiallinen suoja:
- Imee UV-valoa ja vapauttaa imemänsä energian iholle turvalliseksi lämmöksi.

Mineraali suoja:
- Muuttuvat ihossa pikkuruisiksi ”peileiksi” ja heijastavat säteilyt pois iholta.

Näin nautit turvallisesti auringosta:

1. Käytä tarpeeksi suojavaa aurinkosuoja tuotetta. Muista myös käyttää hattua ja aurinkolaseja.
2. Älä mene heti aurinkosuojavoiteen levityksen jälkeen aurinkoon, vaan odota että suoja kerkeää ”valmistautua” iholla (n. 30 min on sopiva)
3. Lisää suojavoidetta säännöllisesti 1-2 tunnin välein
4. Vältä suoraa auringon valoa, sillä suojavoiteet eivät suojaa ihoa 100%
5. Paras suoja lapsille auringolta kevyt vaatetus ja varjossa oleskelu. Jos käytät lapsella suojavoiteita, valitse lapsille kehitelty suojavoide, jossa on korkea suojakerroin.
6. Vältä auringossa oleilua keskipäivällä säteilyn ollessa voimakkainta (n. Kello 11-15)
7. Jos käyt uimassa, suihkussa tai pyyhit ihoa, muista lisätä suojavoidetta lisää.

Itse palan lähes aina heti kevät auringon paistaessa. Kesällä saan olla hyvin tarkka ihoni suojaamisessa, sillä palan hyvin herkästi. Oikeilla suojilla ja suojatuotteilla, sekä järjen päässä pitämisellä voimme kaikki nauttia huoletta auringosta.
Jos epäröit ja mietit mikä suojatuote sopii juuri sinun ihoosi, voit kysyä apteekin henkilökunnalta apua oikean tuotteen löytämiseksi. Tai voit toimia varman päälle ja ostaa aurinkosuojan korkealla suojakertoimella.

Nautitaan kesällä auringosta ja lämmöstä turvallisesti. Muistakaa myös juoda hellepäivinä paljon vettä!

Käytän lapselleni Vichyn aurinkosuojasuihketta, jossa on SK 50+. Siitä löytyy myös UVB JA UVA suoja. 

Kommentit